Paul Arvidsons Utrustning

 

Ludwig Centennial Series

2009 fyller Ludwig 100 år och det firar man med att bland annat släppa ett speciellt jubileumsset i lönn som kallas Centennial.

Bastrumma Ludwig Centennial 24”x20”
Virveltrumma Ludwig Centennial 14”x6,5”
Hängpuka Ludwig Centennial 12”x8”
Golvpuka Ludwig Centennial 16”x15”
Golvpuka Ludwig Centennial 18”x16”
     
Ride Zildjian Heavy Ride 22”
Hi Hat Zildjian Quick Beat 14”
Crash Zildjian Thin Crash 16”
Crash Zildjian Medium Crash 19”
China Stagg Regular 18”
www.ludwig-drums.com

 

Ludwig Centennial

 


 

Rysk ludwigkopia

Virveltrumma Ludwig Supersensitive 14”x6,5”
Bastrumma Rysk ludwigkopia 20”x14”
Hängpuka Rysk ludwigkopia 12”x8”
Golvpuka Rysk ludwigkopia 14”x14”
Golvpuka Rysk ludwigkopia 16”x16”
     
Ride Zildjian Heavy Ride 22”
Hi Hat Zildjian Quick Beat 14”
Crash Zildjian Thin Crash 16”
Crash Zildjian Medium Crash 19”
China Stagg Regular 18”

För bara några decennier sen var trummor av märket Ludwig det absolut creddigaste och dyraste en trummis kunde lägga stockarna på och idag har gamla ludwigset uppnått kultstatus.

Men mitt nuvarande ”Ludwig” smäller ännu högre om uttrycket tillåts. Dels för att det är ett fullständigt unikt trumset och dels för att det har en intressant historia som förtjänar att berättas.
Det här är nämligen inget mindre än en handbyggd rysk kopia av ett ludwigset!

Ursprungligen byggdes trummorna på uppdrag av Kpyro Katapakta som var trummis i pop/rockbandet Hacekomoe, östblockets mest populära och hårdast turnerande band under kalla krigets dagar.
Som alla trummisar på den tiden var han helt såld på Ludwig. Men i onådens år 1972 var det inte så käckt att plinga ludwigfabriken i USA och be dem skicka ett trumset bakom järnridån.

Tack vare sin position som kulturarbetare kunde Kpyro dock efter lite manövrerande hitta en annan lösning. Genom dragande i rätt trådar lyckades han förmå några CCCP-byråkrater ”övertala” den världsberömda fiolbyggaren Dimitri Nykobnya att handbygga något så motbjudande som en kopia av huvudfiendens trummor.
Dimitri valde att bygga kellerstommar i en skön kombination av lönn från Uralbergen och mjuk mahogny från Kaukasus. Mekaniken tillverkades under mycket hysch-hysch bakom lyckta dörrar av nattskiftet på flygplansfabriken Tupolev.

Så hur i helsike har jag kunnat lägga vantarna på det här?

Jo, likt de flesta musiker var Kpyro svår på flaskan och en förvirrad natt i Leningrad stötte han på en svensk ambassadtjänsteman iklädd bland annat V-jeans. Vi som var med på 70-talet vet att V-jeans var kraftigt utställda vid fötterna och hade en söm i form av ett V över knäet. Sådana var mer populära än både Beatles och Jesus tillsammans och helt omöjliga att få tag på i CCCP.
Japp, du gissar rätt. Vår vän Kpyro BYTER BORT sitt unika trumset mot ett par sketna V-jeans!

Bandet Hacekomoe splittrades 1979 och Kpyro blev ruinerad i de rättsliga efterspelen.
För att förtjäna sitt uppehälle tvingades han börja spela cocktailmusik på lyxkryssaren Pusjkin som kryssade runt världen med en rumänsk pianotrio. Vi pratar vispar, tangobollar och andra fjolliga trumaccessoarer.
Att fram och baklänges lira ”Girl From Ipanema” och liknande med en gammal rockare bakom trummorna kan inte leda till något gott.
Det gjorde det inte heller, under en limbofestival på båtens akterdäck fick han till sist ett bryt och skickade hela trumsetet (som ägdes av rederiet) i Mexikanska Golfen med tangobollar och allt.
Pianisten och basisten blev såklart heligt förbannade och flög på Kpyro för att visa hur man gör trumvirvlar i både crescendo och accelerando med knutna nävar.
Medan de bankade varandra halvt fördärvade lyckades de också göra stickor och strån av scenen inklusive resten av rederiets instrument samt större delen av akterdäckets bar.
Befälet sparkade inte helt oväntat hela trion av Pusjkin i första bästa hamn, vilket blev någonstans på Floridas västkust.
Här tar historien en intressant vändning, istället mönstrar delar av det som senare skulle bli självaste Toto på och tar över bossanovandet. Antagligen inget Lukather och de andra grabbarna är särskilt stolta över men alla har vi ju börjat någonstans.
Därefter är historien om Kpyro dold i dunklet. Det enda jag lyckats hitta är ett klipp på YouTube från Muppet Show 1986 där han gör en trumduell mot Animal.
Visst blir man nyfiken hur Kpyros vidare öden utspunnit sig. Någon som vet?

Slutet på historien om själva rysstrummorna är nog däremot inte så svår att räkna ut.
Ambassadkillens uppdrag tar slut och han återvänder hem, givetvis smugglar han med sig trummor och diverse andra souvenirer. I brist på utrymme får trummorna tillbringa tre decennier på vinden och som allt annat bra-å-ha hamnar det så småningom på Blocket.
Trots att jag lyckas pruta ner det till halva priset blir vi båda lyckliga eftersom han gav 19:95 för V-jeansen på Engelbrektsboden.

 

Paul Arvidson

Paul Arvidson

Paul Arvidson

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Paul Arvidson

Paul Arvidson